Arbeidsongeschiktheid Alles over arbeidsongeschiktheid

Ziekte - ZZp-er

Hieronder bespreken wij de situatie die zich voordoet als je tijdelijk ziek bent met een duur niet langer dan twee maanden.

Heb je een verzekering ?

Alvorens je besluit om ZZp-er te worden is het raadzaam om in je bedrijfsplan na te gaan of je verzekerd kan worden tegen de gevolgen van ziekte omdat je direct in je inkomen getroffen wordt als je niet kunt werken. Omdat de verzekeringsmaatschappij geen verzekeringsplicht heeft kan het zo zijn dat je niet verzekerd zou kunnen worden.

Als je niet geaccepteerd wordt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en je hebt de arbeidsongeschiktheidsverzekering binnen 3 maanden na starten van je eigen zaak aangevraagd dan is de verzekeraar verplicht om je een WAZ vangnetverzekering (ook wel "alternatieve verzekering" genoemd) aan te bieden. Deze keert een beperkt bedrag €11.500 per jaar) uit als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt wordt. Daarbij geldt een wachttijd van twee jaar en wordt gangbare arbeid als arbeidsongeschiktheid-criterium gehanteerd. Veel meer dan een steuntje in de rug biedt deze verzekering dus niet. Dit is uiteraard geen oplossing bij kortstondige ziekte dus in dit geval zal je geen inkomsten kunnen genereren doordat je arbeidsongeschikt bent.

Je zal bij langdurige arbeidsongeschiktheid dan over meer vermogen moeten beschikken om van te kunnen leven.

Je bent wel verzekerd

Als je wel verzekerd bent dan kan je uiteraard een beroep doen op je polis, let wel op de wachttijd die je hebt, sommige ZZp-er verzekeren al en uitkering na twee weken, echter het is raadzaam om te bezien hoeveel premie je kunt besparen als je deze termijn oprekt tot bijvoorbeeld een maand of drie maanden. Ons advies is zodra je zelf voldoende financiële middelen achter de hand hebt en je kan zelf dit risico dragen om dit dan te overwegen. Je bent dan in wezen je eigen verzekeringsmaatschappij.

Conclusie

Bij kortstondige ziekte zal je als ZZp-er geen inkomsten hebben en hiervoor zelf een bepaalde reserve moeten kweken. Houd hier rekening mee. Wat er verder van belang is lees je bij de onderwerpen, ongeval en beroepsziektes.